Jäätävän hyvä ja pysäyttävän helppo majoneesi.

Miksi ihmiset ostaa majoneesia kaupasta? En ymmärrä. Kotitekoinen majoneesi valmistuu noin kahdessa minuutissa ja on takuulla parempaa, kuin kaupan lisäainelitkut. Majoneesin tekemistä kai pelätään, koska luullaan, että se on jotenkin vaikeaa tai juoksettuu helposti tai jotain. Kun pitää kahdesta perusasiasta huolta, ei mitään epäonnistumisen tai juoksettumisen vaaraa todellakaan ole. Nämä kaksi asiaa ovat:

1) kaikkien raaka-aineiden on oltava huoneenlämpöisiä

2) lisää öljyä ensin teelusikallinen kerrallaan (vaikka neljä teelusikallista koko ajan sekoittaen ja kaada sitten loput ohuena nauhana, edelleen koko ajan sekoittaen

Eli jos sinulla on mahdollisuus valmistaa ruokaa sisällä ja jos sinulla on joko kaksi tervettä kättä, tai yksi terve käsi ja yleiskone, onnistut varmasti.

Kotitekoisessa majoneesissa on sekin hyvä puoli, että voit maustaa sen juuri sen hetkisen fiiliksen ja tarjottavan mukaan. Niin ja meille karppaajille se, ettei siinä ole sokeria, kuten kaupan tuotteissa tuppaa aina olemaan. Ja sitten toinen ryhmä, johon kuulun – köyhät – kotitekoinen majoneesi on erittäin edullista.

Tässä yksi erittäin hyvä makuehdotelma niin kanalle, kuin lihallekin. Lopputulos on paitsi tosi hyvän makuinen, myös upean kirkkaan keltainen väriltään! Ja älkää säikähtäkö, jos tässä tuo kurkuma ja juustokumina kuulostaa oudoille. Kurkuma on yksi meille tutun curry-mausteseoksen pääraaka-aineita. Sitä keltaista. paljon parempaa, kuin se ”curry”. Ja juustokumina…mmmm….juustokumina, missä olet piileskellyt nämä vuodet? Miksi nimesi on kumina? Olen siksi vihannut sinua aivan suotta. Vihaan kuminaa. Sen maku esimerkiksi leivässä puistattaa minua. Nyt ostin juustokuminaa yhtä thai-ruokaa varten, koska tiesin valmiin tuotteen olevan hyvää, vaikka siinä onkin tuota juustokuminaa. Avasin maustepussin ja kas: tacomausteen tuoksu lehahti nenääni. Just joo, tämä on siis sitä, mitä tacomausteessa on. Ei yhtään kuminaa. Pelkkää tacoa.

KELTAINEN MAJONEESI (noin 1,5 dl valmista majoneesia)

1 keltuainen

1/2 tl dijon sinappia (se on sokeritonta, normaali ihmiset voivat käyttää muutakin)

1/2 rkl viinietikkaa

ripaus suolaa

1/2 tl kurkumaa

1/2 tl juustokuminaa

1/3 tl valkopippuria

reilu desi öljyä

Sekoita keskenään kaikki muu paitsi öljy. Lisää koko ajan sekoittaen muutama teelusikallinen öljyä yksi kerrallaan, kunnes seos alkaa hyytyä. Lisää öljyä ohuena nauhana, kunnes majoneesi näyttää ja maistuu valmiilta. Makupuolessa on kyllä se otettava huomioon, että majoneesi kannattaa jäähdyttää. Et siis saa oikeaa kuvaa maistamalla huoneenlämpöistä juuri vatkattua tuotetta. Jäähdytä jääkaappikylmäksi ennen tarjoilua. Parhaimmillaanhan majoneesi tietysti on yön yli maustuttuaan. Eli jos satut jo edellisnä päivänä tietämään, että huomenna grillataan, tehdään hampurilaisia tai muuta majoneesia kaipaavaa – valmista se jo edellisenä iltana. Kurkuman ja juustokuminan tilala voi kokeilla ihan mitä vain mausteita ja tuoreita yrttejä. Yksi ihana majoneesi on sellainen, joka maustetaan tuoreella basilikalla ja parmesan-raasteella ja toinen hyvä tietenkin perinteinen chili-paprika-majoneesi…ja kolmas tietenkin kurkkumajoneesi…. Näitähän riittää. Jokaisella on omat suosikkinsa =)

Tässä siis yksi minun suosikeistani, ihanaihana keltainen majo!

8 thoughts on “Jäätävän hyvä ja pysäyttävän helppo majoneesi.

  1. Ilmoittaydun ryhmään ”köyhät” 🙂 ja lupaan piakkoin tehdä itse majoneesia, se on vaan jotenkin tullut hankittua aina kaapista…

    • Se on kyllä oikeesti tosi helppoa! Ja nopeeta. Ja tietenki parasta on se, että saa just niitä makuja siihen, mitkä käy korostamaan kulloistakin sapuskaa…kuten ranskiksia =D =D

  2. Itse teen sauvasekottimella. Muna (valkuaisineen päivineen), sinappi, viinietikka, mausteet sekä öljy (n 2 dl) korkeaan astiaan ja surautetaan sauvasekoittimella tasaiseksi. Hyvää tulee eikä epäonnistumisen vaaraa ole! Eli öljyä ei tartte tällöin lorotella nauhana, vaan laitetaan kaikki ainekset kerralla. Kannattaa kokeilla!

  3. noniin yritin tehdä majoneesia blenderiilä ja kuten arvarsi niin v*ksihan se meni. Siitä ei todellakaan tullut majoneesia vaan kananmunaa ja öljyä litkuna. perunasalaattiin en kyllä uskalla tuota laittaa. ja kyllä kaikki oli huoneenlämpöistä ja muitakin poppakonsteja noudatin. hyvää vappua vaan…

Jätä kommentti