Saaristolaisleipää – nams!

Laitetaanpa tämä nyt saman tien, koska olisi rikos ihmisyyttä vastaan olla antamatta mahdollisuutta nautiskella savuporomoussea tämän herkun kanssa!

SAARISTOLAISLEIPÄ
(2-3kpl)
1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia                                                                                                                             
3 dl kaljamaltaita                                                                                                             
3 dl vehnäleseitä                                                                                                                     3dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl venhäjauhoja
(voiteluun siirappivettä)

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää sen jälkeen kaikki muut aineet ja sekoita hyvin. Taikinaa ei vaivata! Kohota pari tuntia liinan alla ja kaada taikina sitten, edelleen vaivaamatta, kolmeen pieneen (tavallinen leipävuoka) tai kahteen isompaan voideltuun vuokaan.

Paista 175 asteessa noin kaksi tuntia ja sivele paiston aikana pintaa muutaman kerran siirappivedellä. Näin pinnasta tulee upean mustan kiiltävä!

Jäähdytä pyyhkeen alla valmiit leivät ja laita sitten jääkaappiin tekeytymään. Parhaimmillaan parin päivän päästä paistosta… siis jos sitä vielä silloin on jäljellä =D

Säilyy tosi hyvin jääkaapissa!

Litteämpi leipä (halkaistu) on paistettu leivinpaperilla vuoratussa, pyöreässä teräsvuoassa. Muut tavallisessa leipävuoassa. Patakintaat Pentikin, taustalla Iittalan Aalto-vati.

Jätä kommentti