Jääpaisti, routapaisti, what ever. Hyvää se on silti.

Luithan tuon edellisen postauksen, missä toin hieman esille mielipiteitäni liikenteeseen liittyvistä harmin paikoista? Ärsyttävää, eikö? Mutta nää on vielä pikku juttuja verrattuna kaiken raivostuttamisen ylipäällikköön. Se on nimittäin konsepti nimeltään valtion holhous. Että eikö ihmisten omaan järjenjuoksuun luoteta tässä maassa ihan ihan yhtään? Kaikki pitää ohjeistaa ja kieltää ja pelotella. Sitten kummiskin murhaajat ja muut oikeesti yhteiskunnan perushommia, kuten elämän kunnioittamista ymmärtämättömät saa juosta tuolla vapaalla jalalla. Poliisien määrää vähennetään ja vankiressukoiden rangaistuksia lyhennetään entisestään. Samaan aikaan mietitään, miten keskikalja saataisiin pois kaupoista tai vähintään laimennettua, ettei ihmiset tule humalaan tai miten uhkapeliongelmat poistuu, kun kielletään lauantai-illan lottoarvonta.  Tästä nyt joutuu esimerkiksi laittamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, joka päätti kaikessa viisaudessaan mm. sikainfluenssarokotteen käyttöönotosta. Viimeisin vitutuksen aihe oli tämä lottohomma. Että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Saini Mustalampi on tässä joku aika sitten julkisesti varoittanut meitä vanhempia lottoarvonnan vaaroista. ”Suomalaiseen lauantaiperinteeseen kuulunut lottoarvontojen seuranta voi jättää pahoja jälkiä perheen pienimpiin”, uutisoi Iltasanomien nettilehti 30.9.2011 Sainin innoittamana

– Pitää muistaa se tärkeä asia, että jos perheen perinteisiin ovat kuuluneet lauantai-illan rahapelisessiot nykyisten jättipottien äärellä, niin niitä ei saa enää alle 18-vuotiaiden kanssa harrastaa, kehittämispäällikkö Mustalampi jyrähtää.

Hänen mukaansa vanhempien pitäisi miettiä vähän sitä, että lottoarvonnan seuraamiseen liittyy kovin suuria emotionaalisia kokemuksia siellä kotona. Ties kuinka kauan tämä päällikkötason ihminen on tutkinut ja valmistellut tämmöistä kannanottoa. Samaan aikaan terveyspuolella supistetaan pätevien ihmisten määristä esim. sairaaloissa. Veikkaan, että Saini tienaa kolmen sairaanhoitajan palkan kuussa. Vähintään. Ja kun tekee jonkun noin kansallisesti merkittävän tutkimuksen niin varmaan ropisee hyvin bonuksia siihen päälle.

Sitten on tämä ikuinen päättäjien kuuma peruna. Tämä suomalaisten juopottelu. Siihenhän koitetaan koko ajan säätää mitä naurettavampia lakeja ja niitä sitten elämän syrjimät tarkastajat kyttäävät suurennuslasin kanssa. Nyt viimeisimpänä silmään on pistänyt keskustelu Ravintolapäivän anniskeluasioista. Tämä siksi, että kaverini kanssa olemme vähän harkinneet pikku syöttölän tuusaamista tuoksi päiväksi. Valvira on antanut tiedotteen, jossa muistutetaan, että alkoholijuomia ei voi tarjoilla ilman anniskeluluvan hyväksyttyä hakemista. Tiedotteessa uhataan poliisin ja alkoholitarkastajan visiiteillä niitä henkilöitä, jotka lakia uhmaten ovat ottaneet ruokalistalleen tuon yhden päivän ajaksi ruokajuomaksi esim. viiniä tai olutta. Perussyynä ja selityksenä tälle tiukistelulle ja pilkunnussimiselle on tietenkin se, että neitseellinen nuorisomme ei saisi sellaista kuvaa, että alkoholi kuuluu juhlintaan. Voi herranjumala! On siinä taas Virtasen Annelilla ja muilla hommaa, kun pitää nämä ihmisten kotiravintolat kiertää. Ja kaikki vain kirkasotsaisen Suomen nuorison takia. Mitenköhän muuten kotirauhan piirissä tuommoisten tarkistusten teko, niin onkohan se edes laillista hommaa? Terveystarkastajahan ei ainakaan saa tulla esim. pienimuotoista kotileipomoa tarkastamaan nimenomaan siksi, että ihmisen keittiö kuuluu hänen oman kotirauhansa piiriin. En tiiä. Ravintolapäivä oli ja meni eikä tässä ehtiny mitään ravintolaa pystyttää kun koko perhe on vesirokossa =D

No, mutta niin oli ja meni isänpäiväkin. Se oli hieno päivä se. Lapseni oli oppinut laulun Jaakko kulta. Niinpä harjoittelimme sitä isänpäivää edeltävän viikon nerokkaalla sanoitusmuunnoksella ”Iskä kulta”, jotta voisimme laulaa sen isänpäivän aamuna. Jostain syystä tämä tuntui tosi hankalalta. Sen sijaan luontevalta lapsestani tuntui vaihtaa Jaakon tilalle naapurin sedän nimi. Niinpä hiekkalaatikkotreeneissämme koko piha raikui naapurin setä-kullalle osoitetuista isänpäivälauluista.

Itse isänpäivän aamuna laulu onnistui kuitenkin ihan hienosti iskälle sanoitettuna. Iskän ja allekirjoittaneen antamien raikuvien aplodien innoittamana esikoisemme päätti jakaa musiikin iloa vähän laajemminkin. Jossain vaiheessa aamupäivää hän oli nähnyt naapurin sedän kävelevän pihaan koiransa kanssa ja näin ollen katsonut hetkensä koittaneen. Huomattuani vedon käyvän eteisestä menin hakemaan syyllistä sisälle. Ulkoportailla raikui laulu naapurinsedälle ja hänen koiralleen. En tiedä kuinka kauan tätä oli jatkunut, mutta jokainen säkeistö oli edellistä typistetympi ja päättyi käsien levittelyyn ja kovaääniseen käskyyn: ”Ja nyt taputtaa!” Siinä katselivat ihmeissään niin koira kuin isäntäkin. Aplodeja haettiin myöhemmin samana päivänä vielä papalta, toiselta papalta, kummisedältä ja mummolta.

Ruuaksi tein isänpäivänä perunamuussia, lämpimiä kasviksia ja hirven jääpaistia. Tässä jääpaistin ohje. Aika kiva vaikkapa joulupöytään. Erittäin maukas! Olen ihastunut kyseiseen paistiin lähes kymmenen vuotta sitten ystäväni Minnan valmistamana itsenäisyyspäivän juhlilla. Nyt sovelsin Minnan ohjetta, mutta koska sain sen vähän liian myöhään, pistelin aika paljon omiani =D Hyvää tuli silti!

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

JÄÄPAISTI

n. 2 kg hirven paistia (PAKASTETTUA, JÄÄSSÄ OLEVAA!)

liemi:

3 l vettä

1 rkl katajanmarjoja

1 rkl mustapippureita

1 rkl rosepippureita

2 valkosipulinkynttä viipaloituna

1 iso sipuli

3 oksaa tuoretta rosmariinia

reilu 0,5 dl karkeaa merisuolaa

4 laakerinlehteä

3 rkl hienoa sokeria (karppaajat: hedelmäsokeri käy!)

3 rkl väkiviinaetikkaa

Lyö jäinen paisti uunivuokaan ja paista 80 asteessa KAUAN. Niin kauan, että lihalämpömittari näyttää paksuimmassa kohdassa rapiat 65 astetta. Tähän voi mennä semmonen kuutisen tuntia, mutta kun riippuu niin paljon uunista ja paistin muodosta, että en lähde antamaan mitään aikaa. Sanonpahan vaan, että kauan. Ja siihen vuokaan ei muuten tarvi mitään nestettä laittaa tahikka muuta härpäkettä. Ihan vain se paisti. Yksin.

Valmista liemi. Eli kiehauta kaikki nuo ainekset yhdessä. Jos sinulla on niin iso kattila, että paistikin mahtuu sinne niin, että on liemessä uppeluksissa, käytä ihmeessä sitä. Jos ei käytä luovuuttasi ja mieti, miten saat paistin kokonaan liemeen jäähtymään. Itse laitoin paistin suoraan uunista kinkunpaistopussiin, jonka laitoin isoon boolimaljaan (yllättäen niitä löytyy meiltä enemmän, kuin isoja kattiloita…). Sitten kaadoin paistopussiin kuuman liemen paistin päälle. Suljin pussin ja vein terassille jäähtymään. Annoin olla siellä niin kauan, että oli tarpeeksi viileä jääkaappia varten. Sitten annoin paistin maustua vielä yön yli jääkaapissa siinä liemessä. Aamulla oli pakko ottaa jo maistiaiset paistista siltä varalta, että jos se on esim. täysin raaka, ehtii vielä ABC:ltä hakemaan grillimakkaraa tai jauhelihaa, josta voi loihtia upean isänpäiväillallisen koko suvulle. Täytyy sanoa, että vaikka joskus itsensä kehuminen on meille suomalaisille hankalaa, niin nyt ei. Paisti oli niin täydellisen tasainen medium kun olla ja saattaa. Maku oli imeytynyt yhtä tasaisesti koko paistiin ja liemestä sain loistavan kastikepohjan. Jos myös sinä käytät lientä kastikepohjana, ota varovasti sitä, jooko?! Minä hurautin ihan isolla kädellä kattilaan porisemaan ja lisäsin sitten purkin kuohukermaa, niin huh! Jouduin kaatamaan yli puolet keitoksesta pois ja lisäämään vielä kaksi purkkia kermaa, että suolaisuus taittui… Alustahan en voinut aloittaa, koska lientä oli vain kolme litraa…

Tämä on oikeasti hyvä ruoka. Vaikka valmistukseen menee aikaa vuorokausi, niin läsnäolominuutteja paistin kimpussa ei tekovaiheessa ole montakaan. Jos siis et halua katsoa vierestä, kuinka paisti maustuu liemessään. Tässä tapauksessa boolimalja on ihan ehdottomasti parempi kuin kattila.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s