Vanhassa vara parempi – perunarieska!

Keittämisen jälkeen jäähdytetyn perunan GI on vain 22. Vaikka ne lämmitetään uudelleen, GI nousee vain 23:een. Normaalisti keittämisen jälkeen nautittujen keitettyjen perunoiden GI on 69, eli ne on iso NOUNOU. Jos siis kiinnostaa tarkkailla hiilareitaan. Tämä oli vain sanahelinää, sillä eilen minua ei kiinnostanut, vaikka tuon alustuksen perusteella olisi voinutkin. Minulla olisi ollut mahdollisuus tehdä perunarieskat vaikka ruisjauhoista tai ohrajauhoista (jos meillä olisi koskaan ikinä olllut ohrajauhoja kotona), mutta tein ne vehnäjauhoista. Käytin sentään täysjyvävehnää, mutta silti. Ja tämän tein siksi, että olen kohta parikymmentä vuotta tehnyt perunarieskat Piipin oppien mukaan, enkä aio muuttaa hyväksi havaittua. Joidenkin asioiden on parempi vaan antaa olla.  Kuten myös Piipin pannariohjeen ja Ihannekakkuohjeen. Siinäpä vasta on nainen, jolla on jauhopeukalo kohdillaan. Että kiitos vaan opeista Piipille Karstulaan❤

Perunarieskaohjetta on vaikea kirjoittaa ylös. Itsekin opin niitä tekemään katselemalla, kun edellämainittu rieskavelho teki niitä. Määrien antaminen on mahdotonta, koska kaikki riippuu siitä paljonko sulta on jäänyt sitä perunamuussia edelliseltä päivältä. Ideana on kuitenkin, että otat muussin jääkaapista ja laitat levylle. Lisäät maitoa niin paljon, että saat aikaan lämmintä, paksuhkoa perunavelliä. Nyt maustat sen suolalla tai aromisuolalla (x) sekä voilla niin, että saat maailman parasta perunavelliä. Sen pitää olla niin hyvää, ettet oikein raaskisi sitä edes rieskoihin käyttää, vaan haluaisit syödä sen heti kaikki nyt. Kun olet tässä tilanteesse, eli lusikoit velliä niin kuin sitä saisi kymmenen sekunnin ajan syödä niin paljon kuin haluaa, on aika lisätä jauhot ja hiiva. Lisää lämpimään velliin jauhoja ja kuivahiivaa. Jauhoja saa lisätä niin paljon, että lopputulema alkaa näyttää taikinalta, mutta on kuitenkin sen verran löysää, että tarttuu vielä sormiin inhottavasti. Kuivahiivaa laitetaan vähän alle tai yli teelusikallinen, riippuen muussin määrästä. Ei se nyt niin pahasti pieleen mene, vaikka hiivan määrä ei olisi ihan justiin. Pelti vuorataan leivinpaperilla ja taikinaa pläjäytetään siihen muutamia kasoja. Yleensä teen sen kokoisia, että yhdelle pellille menee neljä rieskaa. Taikinaläjien päälle ripotellaan reilusti jauhoja ja sitten käsin taputellaan ne rieskoiksi. Jauhoja niin paljon, ettei ne tartu enää inhottavasti. Sitten rieskat pistellään haarukalla ja paistetaan 225 asteisessa uunissa, kunnes saavat kauniin värin. Jos jauhoja on laitettu liian vähän, ei väriä oikein tahdo saada, vaikka paistaisi kuinka kauan. Ne voi silti olla ihan hyviä =) Mutta tässä kuva, miltä päällikkörieskat näyttää!

One thought on “Vanhassa vara parempi – perunarieska!

  1. kiitos perunarieskaohjeesta. kiinnostaisi myös se pannariohje ja miksei kakkukin😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s