Lets gou meininki.

Ihan pikkusen pääsi livahtamaan kiukun puolelle ihmisten tyhmyys, jälleen kerran. Tyhmä olen varmasti itsekin monissa asioissa, mutta pyrin välttelemään osaamattomuutta ja ymmärtämättömyyttä tilanteissa, joissa on usein toistettujen sanallisten ohjeiden lisäksi usein toistuvat kirjalliset ohjeet, joita on havainnollistettu selkeillä kuvaesimerkeillä. Etenkin pyrin välttelemään epäonnistumista edellä kuvatun kaltaisissa tilanteissa, jos tyhmyyteni vaikuttaa muiden ihmisten viihtyvyyteen (sisällä tupakointi kielletty), turvallisuuteen (liikennesäännöt) tai hermoihin (seuraavassa kuvattu tilanne).

Lentokoneeseen saa viedä yhden käsimatkatavaran. Toiset lentoyhtiöt ovat tästä tarkempia kuin toiset. Olen huomannut sen, koska olen lentänyt hyvin monilla eri lentoyhtiöillä. Olen myös huomannut, että nykyään siitä pidetään yhä tiukemmin kiinni. Mielestäni, jos lentoyhtiö kuuluttaa noin viiden minuutin välein lentokentällä, että koneeseen saa ottaa vain yhden käsimatkatavaralaukun ja kehottaa matkustajia laittamaan irraliset tavarat tämän yhden laukun sisälle, olisi aika helppo päätellä, että kyseessä on lentoyhtiö, joka on melko tarkka tästä asiasta. Aina on niitä, joille puhutun viestin vastaanottaminen on hankalaa, joko terveydellisistä tai älyllisistä syistä. Heitä varten lentoyhtiö on laittanut noin metrin välein turvatarkastusjonon seinälle suuria, värikkäitä julisteita, jossa kerrotaan, että koneeseen saa ottaa VAIN YHDEN käsimatkatavaran. ”Strictly one item of cabin baggage per passenger (excluding infants) weighing up to 10kg with maximum dimensions of 55cm x 40cm x 20cm is permitted. (handbag, briefcase, laptop, shop purchases, camera etc.) must be carried in your 1 permitted piece of cabin baggage.  Extra/oversized cabin baggage will be refused at the boarding gate, or where available, placed in the hold of the aircraft for a fee of £35/€35. If you are unsure, check at the Bag Drop desk before going through security.” Tässä lentoyhtiön sivuilta lainattu teksti, joka oli lentokentällä asiaa helpottaakseen tietenkin myös suomen kielellä. Aina on niitä, joilta puuttuu sisälukutaito osittain tai kokonaan – älyllisistä syistä. Heitä varten nämä julisteet on kuvitettu selkein piirroksin ja valokuvin, joissa havainnollistetaan, kuinka se pikku käsilaukku tai kameralaukku laitetaan sinne ison laukun sisälle.

No niin. Eikö nyt luulisi, että kaikilla on turvatarkastukseen mennessä mukanaan yksi käsimatkatavara? Niin luulisi. Totuus on kuitenkin tarua ihmeellisempää. Useammalla kuin joka toisella oli tästä kaikesta huolimatta 2-4 käsimatkatavaraa mukana turvatarkastuksessa. Nämä henkilöt olivat lisäksi aivan ihmeissään, että miten niin ei saa olla, kun Finnairillakin sai olla kun lennettiin kanarialle?! Tästä ihmetyksestä johtuen heillä ei ollut niin sanottua lets gou -meininkiä, jonka siivittämänä he olisivat saaneet ylimääräiset kamat sullottua siihen yhteen kassiin. Sen sijaan he päättivät järjestään alkaa väittelemään lentokenttähenkilökunnan kanssa asiasta, haistattelemaan, huutamaan ja laittamaan kädet taskuun vääryyden merkiksi. Nämä pienen matkustajan mielenilmaukset oli, kuten toinkin jo esille, useimmiten hyvinkin äänekkäitä ja perisuomalaisia voimasanoja sisältäviä. Siitä huolimatta hyvinkään moni näitä konflikteja jonossa seurannut henkilö ei tehnyt elettäkään laittaakseen omat pikku pussukkansa ja nyssykkänsä sen yhden ison sisälle. He ehkä odottivat, että edellämenijä saisi taottua Finnairin mallin tämän lentoyhtiön henkilökunnan päähän (joiden käsissä asia siis selkeästi on). Koneessa sitten kuulikin mm. seuraavanlaisia keskusteluja:

”V***u olpa likellä ettei tuo lehemä päästännä meikäläistä konneeseen!”

”No niin oli v***u meikälläki. Etkö huomannu?”

”No sulla ois se toine ehkä päästännä, mutta se toine huomas sun vyölaukun.”

”Nii.”

”V***n kyylä.”

”Siis on ihme touhuu, et ei saa käsilaukkuu olla koneessa. Miten mä nyt otan sieltä jotai, mitä tarvin ku se on ton isomman kassin sisäl? Kysyn vaa?”

”Joo ois voinu sanoo vähä aikasemmi ku tos vasta sit portilla.”

”Niinpä. Mistä mä voin kaikkee tietää? Kysyn vaa.”

”Pitäsi varmaa lukee lentäjäks ni tietäs tai vähintää joku lentokoneen käyttöopas tai muu, et pääsee tänne koneesee.”

”En kyllä ikinä lennä enää täl paskayhtiöl.”

”En mäkää.”

”Miten noi voi olla noin tarkkoja? Eikö se nyt oo ihan sama onko mulla kaks tai kolme laukkuu jos yks saa kuitenki olla ihan luvalla?”

Hyvät ihmiset! Kysymys kuuluu: Kuinka vaikeaa on laskea yhteen?

Ei tässä nyt pysty mitään ruokaa laittamaan, kun ottaa niin paljon vieläkin päähän se jonottaminen ja tuon paskanjauhannan kuunteleminen. Joku muukin samantapainen asia rupes kyllä siellä kentällä ketuttaan, mutta en nyt muista mikä. Tyhmyyteen sekin liittyi. Ehkä illemmalla pystyn jo kokkaamaan ja laittamaan reseptiä… Kyllä nälkä porsaan rauhottaa, vai miten se meni…

”Käyks tää kuitenki ku tuo toinenhan on osa mun etuvartaloa?”

Mainokset

One thought on “Lets gou meininki.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s