Karppikakkua – ja vähän hämmennystä. Ja isoiso KIITOS blogissa vierailleille!

Olin sanonut joskus perheemme toiselle aikuiselle, että jos blogissani jonain päivänä ylittyy 3000 käynnin raja, niin lupaan leipoa  täytekakun. Nyt on varmaan käynyt niin, että hän on sitten käyttänyt työpäivänsä vierailemalla blogissani kerta toisensa jälkeen. Eilen aamuna sain ilmoituksen, että tänään on täytekakku päivä. Eihän siinä auttanut muu, kun heittää reppu selkään ja lähteä tarpomaan kohti kakkutarvikekauppaa (monet kutsuvat myös ruokakaupaksi). Siinä kauppaan laahustaessani rupesin miettimään, että ei mieheni ole millään jaksanut vierailla blogissani yksin 3000 kertaa reilun kuukauden aikana. Pakko siellä on ollut olla muitakin joukossa. Niinpä on ehkä parempi, että tämän rajapyykin kunniaksi selkeytän muutamia asioita omista kirjoituksistani. On hämmentävää, että näitä reseptejä ja jorinoita lukee joku muukin.

Resepteistä ja ohjeista:

1) Kun puhun kermasta, puhun kuohukermasta. En ruokakermasta, enkä missään nimessä kasvi- ja lisäainepohjaisista ”kevyt ruoka”-tuotteista. Söisin ennemmin myrkkyä. Kertokaa minulle, mikä järki on laittaa kastikkeeseen purkillinen kevytkermaa saadakseen siihen täyteläisyyttä, kun saman efektin saa lisäaineettomasti lisäämällä pari ruokalusikallista kuohukermaa? Nämä kevyttuotteiden käyttäjät käyttävät ruokakermaa, koska siinä on vähempi kaloreita. Per 100g. Niimpä.

2) Kun puhun voista, puhun voista. En oivariinista, margariinista tai oliiviöljystä. Voi on voita. Minusta on järkyttävää, että tunnen ihmisiä, jotka syövät esimerkiksi uusia perunoita margariinin kanssa. Tämä ryhmä ei erityisemmin kyllä odottelekaan uusien perunoiden saapumista toreille ja kauppoihin, koska heidän mielestään ne nyt eivät ole mitenkään erityisen hyviä. Muistan, kun raaskaana ollessani sain kutsun rakkaiden ystävieni järjestämiin grillibileisiin, jossa oli lihan ja salaatin lisäksi tarjolla ihania uusia perunoita. Ja margariinia. Nähdessäni tämän yhdistelmän pöydässä, sulloin itseni ja mahani nopeimmin käsillä olevaan henkilöautoon ja suuntasin keulan kohti lähikauppaa. Palasin pöytään noin vartin kuluttua hymyillen voipaketin kanssa. Ja juhlat jatkuivat. Ja kaikki meni raskauden piikkiin. En siis loukannut isäntäväkeä.

3) Kun puhun loraukesta, voin puhua mistä vaan määrästä. Loraus tarkoittaa siis sitä, ettei minulla ole hajuakaan, paljonko nestettä keitokseen hujahti. Tai sitten esimerkiksi kerman ollessa kyseessä, en vain kehtaa sanoa, ”purkillinen”.

4) Suurin osa muistakin mittayksiköistä on arvauksia. Minulla ei juurikaan ole mittoja keittiössäni. Ja jos onkin, en edes tiedä missä ne ovat. Varmaan heti siinä niiden lahjaksi saatujen posliiniesineiden vieressä, joita kestää katsella vain sen aikaa, kun niiden antaja saapuu kylään.

5) On tärkeää muistaa, että en todellakaan ole ammattiruuanlaittaja ja antaa anteeksi sen näkyminen kaikessa mitä teen. Ravintola-alan työkokemukseni liitty täysin ihanien, valmiiden annosten tarjoilemiseen ihmisille tai heidän loputtoman janonsa sammuttamiseen. En siis edes yritä tehdä mitään erikoisgourmethäsellyksiä, vaan ihan tavallisen ihmisen kyvyille sopivaa ruokaa arkeen tai juhlaan ihan tavallisista raaka-aineista. Tarkoitukseni on antaa ideoita ja inspiraatiota, ei opettaa kokkaamaan tai neuvoa, kuinka pitäisi tehdä.

6) Kaikki muu, paitsi ruokaohjeet on täysin minun omia, henkilökohtaisia mielipiteitäni, ajatuksiani, kokemuksiani tai täyttä paskanjauhantaa. Päätä itse. Älä loukkaannu mistään, se ei ole tarkoitukseni. Luethan tavallaan ”päiväkirjaani”. Siellä saan olla mitä mieltä tahansa, kuten sinäkin omassasi, eikös?😉

No niin, ei nyt just tule muuta mieleen, paitsi se, että vaikka en sitä erikseen kirjoitakaan, laitan melkein joka ruokaan parmesania =D

Mutta. Tässäpä tämä kakkuohje. Oli ihan päästä reväisty resepti, mutta siitä huolimatta aika onnistunut. Hedelmäsokerin määrää vois itse sitten katsoa, haluaako makeamman. Koemaistajilla meni äänet 2/2. Äitini ja minä olimme sitä mieltä, että kakku saikin olla raikas lime-painotteinen. Isäni ja mieheni sitävastoin kaipasivat lisää makeutta. Eli homma on ihan ap joors, kuten tiedätte kyllä kuka sanoisi.

Tällaista siitä sitten tuli. Ei ihan perinteinen täytekakku, mutta ei kyllä ihan juustokakkukaan.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

LIME-MANSIKKAKAKKU

pohja:

4 munaa

1 dl hedelmäsokeria

1 dl mantelijauhetta

3/4 dl kookosjauhoa

1,5 tl leivinjauhetta

täyte:

1 muna

1dl hedelmäsokeria

2 dl kermaa

350 g tuorejuustoa

2 limen mehu

2 limen raastettu kuori

2 dl soseutettua mansikkaa

8 liivatelehteä

Voitele irtopohjavuoka ja ”jauhota” leseillä. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinaan (oikeesti, kookosjauho jää muuten klönteiksi). Kaada vuokaan ja paista ehkä vartti 175 asteessa.

Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita tuorejuusto  ja limenkuoriraaste siihen. Yhdistä vaahdot varovasti. Lisää mansikkasose. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 5 min. Kiehauta limemehu, jonka saat helposti puristettua työntämällä teelusikan limen puolikkaan keskelle ja pyörittämällä limeä sitä vasten. Liuota puristetut liivatelehdet kuumaan limemehuun ja valuta se ohuena nauhana täytteeseen koko ajan hyvin sekoittaen.

Halkaise pohja. Ennen kuin laitat alaosan takaisin irtopohjavuokaan, laita pohjalle leivinpaperi. Näin saat valmiin kakun helposti irti vuoasta. Kaada puolet täytteestä pohjan päälle. Laita toinen pohjakerros täytteen päälle ja luonnollisesti sen päälle loput täytteestä. Kelmuta vuoka ja laita jääkaappiin hyytymään. Kun kakku on hyytynyt, voit alkaa syömään sitä. Ja antaa niille, jotka ovat olleet kiltisti…

One thought on “Karppikakkua – ja vähän hämmennystä. Ja isoiso KIITOS blogissa vierailleille!

  1. onko kookosjauhe = kookoshiutaleet? korvasin ko. ainesosan vähnäjauhoilla, eli tuli antikarppaajan kakku mutta eipä se haittaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s