Mitä yhteistä on lääkärillä ja runoilijalla? Torttua myös Ruuneperille!

Paljon.

Tässä on nyt värkätty torttua kaiken maailman puoskareille, niin onhan se tehtävä Runebergillekin. Runoilijan ja julkisen puolen lääkärin työssä tuntuu olevan yllättävän paljon yhteistä. Kumpaakaan en ole elääkseni tehnyt, niin en toki ole minkään sortin asiantuntija siltä kannalta, millaista kumpaakaan työtä on tehdä. Minun löytämäni yhteydet ovatkin löytyneet asiakkaan näkökulmasta.

Joskus runoilija on pukenut sanottavansa niin syvälliseen ja vaikeasti tavoitettavaan muotoon, että lukijan on lähes mahdotonta löytää sanojen seasta alkuperäistä sanomaa. Kauneus onkin siinä, että jokainen lukija voi tulkita runon juuri niin kuin se häntä koskettaa sillä hetkellä. Sama on lääkäreiden kanssa. On mukavaa, että lääkärissäkäynnin jälkeen saa saman viestin kotiin kirjallisena, niin voi sitten latinan sanakirjan, Duodecimin ja Kotilääkärikirjan kanssa alkaa selvittelemään, että mikäs sitä olikaan vikana. Samalla tavalla, tosin useimmiten ilman sanakirjoja sitä voi tuntikausia pohdiskella jonkun runon syvintä merkitystä. Joskus molempien viestit aukeavat ja tulee aivan mahtava onnistumisen olo. Lähes yhtä älykäs olo kuin lääkärille hänen erottaessaan itsensä rahvaasta käyttämällä potilaalle täysin käsittämättömiä termejä. Ja lähes yhtä tärkeä olo kuin lääkärille hänen vilkuillessaan kelloaan potilaan yrittäessä omalla äidinkielellään kertoa, mihin sattuu ja miten paljon.

Molemmissa ammateissa tarvitaan myös loistavaa mielikuvitusta. Kykyä keksiä nopeasti toinen toistaan ihmeellisempiä ja uskottavan kuuloisia tarinoita. Sillä ei ole mitään merkitystä, onko tarina totta vai ei.

Myös toisten ihmisten kokemusksista kertominen on olennainen osa molempien työtä. Maattuani viisi tuntia neurologian päivystyksen käytävällä, verhoilla kohtalotovereista eristettynä paikalla 16, tiesin jo hyvin tarkkaan jokaisen muun paareilla makaavan verholokerotyypin nimen, syntymäajan, oireet ja sen, mitä hoitohenkilökunta hänestä ja hänen vaivoistaan ajattelee. Oletan, että nuo verhot ovat joskus olleet äänieristetyt, mutta ehkä aikojen saatossa menneet rikki. Kukaan ei vain ole muistanut kertoa sitä sairaalan puheliaalle henkilökunnalle.

Niin ja sitten tuli ainakin yksi juttu vielä mieleen. Ennakkoluulottomuus vahvojenkin lääkeaineiden sekoituskokeiluissa.

”Viimeyönä mä äkkiä heräsin
pieneen ääneen tai liikkeeseen
Kun sä seisoit sänkyni vierellä
silmät oudosti kiiltäen

”Olen nähnyt”, sinä sanoit
”sukellusveneen taivaalla
Ja sen veneen tornissa kalusi
palava joutsen kuparikolikkoa”

-Miljoonasade: Runoilija-

Sama juttu lääkäreiden kanssa. Runoilija-raukalla ei vain ole ketään, kehen kokeilla ensin. Miettikääpä sitä. Muun muassa.

Tässä nyt kuitenkin tämä resepti karppaajalle sopivista Runebergintortuista. Lopputulos oli ihanan mehevä ja nami! Jälleen suosittelen myös ei-karppaajille =)

KARPPAAJAN RUNEBERGIN TORTUT

150 g voita

1/2 dl hedelmäsokeria

2 munaa

3,5 dl mantelijauhetta

1/2 dl hasselpähkinäruohetta

1 dl kauralesettä

1,5 tl leivinjauhetta

1/3 tl inkivääriä

1/3 tl neilikkaa

1 tl kardemummaa

1 appelsiinin raasterru kuori (oranssi osa pinnasta, ei valkoista…)

1,5 dl kermaa

koristeluun:

maustamatonta tuorejuustoa

sitruunanmehua

sokeritonta vadelmahilloa

Vatkaa voi ja hedelmäsokeri vaahdoksi. Lisää munat vatkaten yksitellen. Sekoita kuivat aineet ja mausteet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää viimeisenä kerma. Lusikoi leivosvuokiin tai muffinipellille (niihin kolosiin, kiitos). Tästä määrästä tulee 12 torttusta. Itse käytin silikonisia leivosvuokia, joista valmiit tuotokset irtosivat kuin itsestään. Paistaa 200 asteessa vartti. Koristele sokerittomalla vadelmahillolla (St. Dalfour on itseasiassa maukkaampaa kuin yksikään markettien sokerillinen hillo – suosittelen lämpimästi karppaajille ja ei) ja jos haluat hifistellä, pursota maustamattomasta tuorejuustosta rinkula hillon ympärille. Minä halusin. Tuorejuuston voi maustaa muutamalla tipalla sitruunanmehua, niin siitä tulee samalla vähän notkeampaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s