Kosteaa torttua ja lääkäriharjoittelijoita

Tein muuten viime viikolla melko hyvää ja vähähiilihydraattista omenapiirakkaa. En vain ole ehtinyt laittaa ohjetta vielä tänne, kun olen viettänyt tässä viikon enemmän tai vähemmän (lähinnä enemmän) sairaalassa. Kävin ne tuksukeksit laittamassa, kun olin ne ehtinyt tehdä jo ennen sairaalaan joutumista ja kirjoittaakin, en vain ollut postannu sitä. No, mutta siis jouduin sairaalahoitoon alunperin hyvin voimakkaiden päänsärkyjen vuoksi. Itse diagnoisinkin, että aiheuttajina mahtoivat olla viime viikon tv-ohjelmat. Aivoni eivät kertakaikkiaan kestäneet silmieni ja korvieni välittämää dataa Johanna Tukiaisen ja Martina Aitolehden talent-osioista. Niinpä ne (aivoni, ei J & M) yrittivät hapettaa itsensä kouristamalla niskan ja kaulan lihakset loputtomiin kramppeihin yrittäen samaan aikaan räjähtää kallon sisällä. Keskussairaalan nuoret lääkäriharjoittelijat yrittivät parhaansa mukaan tukea aivojani tässä yrityksessä (mm. valuttamalla selkäydinnesteeni huitsin nevadaan), mutta neurologian osaston ylilääkäri puuttui peliin neljäntenä päivänä ja käänsi voiton ’sielu ja alavartalo’ -joukkueelle. Niinpä nyt, viidentenä päivänä olen jo kotihoidossa. Liikuntakyky ei ole vielä ihan palannut, alakroppa on taistelusta väsynyt, mutta laitan nyt tämän viimeviikkoisen leipomuksen. Ehkä huomenna jo pystyn jotain uuttakin värkkäämään.

Mutta nautiskelkaahan tästä. Tämä on niin hyvä ohje, että kannattaa kyllä ei-karppaajienkin kokeilla =) Kylkeen vaikka vaniljakastiketta tai -jäätelöä taikka niiden puutteessa kermavaahtoa…slurps…

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

OMPPUPIIRAKKA

3 omenaa

voita

1/2 vaniljatanko

1 tl kanelia

taikina:

1 dl vehnäleseitä

2 dl mantelijauhoa

1/2 dl hedelmäsokeria

100 g voita sulatettuna

3 munaa

1,5 tl leivinjauhetta

Kuori ja paloittele omenat. Luonnollisestihan poistat myös siemenkodat. Laita paistinpannulle reilusti voita, makusi mukaan kanelia ja puolikkaan vaniljatangon siemenet. Kun voi on sulanut ja sihisee, lisää omenalohkot ja paistele niitä vaikka kymmenisen minuuttia (nyt on pakko myöntää, etten aihan tarkkaan muista aikaa, mutta silleen, että ne alkavat vähän pehmetä). Voit sillä aikaa tehdä taikinan. Voit haluitessasi asetella omenalohkot jotenkin nätisti, jos haluat panostaa ulkonäköön, sillä lopulta ne ovat tortun näkyvä osa. Elikkäs sitten kaadetaan taikina omenalohkojen päälle pannulle ja sen jälkeen laitetaan koko paistinpannu uuniin. 225 astetta ja varttitunti. Kun otat pannun uunista voit vielä käydä pikku veitsellä reunat läpi, että ovat varmasti irtonaiset. Siis irti pannun reunoista. Sen jälkeen kumoa lautasen avulla torttu pois pannusta. Tärkeää: Laita patakintaat käteesi (arvaa laitoinko ensin?) ja vasta sitten tartu kiinni pannun kahvasta. Eli laita iso lautanen tai vati ylösalaisin pannun päälle ja oma patakintaalla varustettu kätesi sen lautasen pohjan päälle. Ota sitten kahvasta kiinni ja pöyräytä setti ylösalaisin, jolloin torttu ropsahtaa nätisti lautaselle. Anna vetäytyä ja jäähtyä hetki ja tarjoile nopeimmille. tein muuten tämän satsin aika pienellä paistinpannulla, joten lisää omppumääriä paistinapnnun koosta riippuen niin, että omput peittävät pannun pohjan. Tuo taikinamäärä riittää varmasti vähän isommallekin pannulle kyllä.

One thought on “Kosteaa torttua ja lääkäriharjoittelijoita

  1. No niin. Unohdus numero 1. Laitoin omenoiden joukkoon myös vaaleita seesaminsiemeniä paahtumaan pannulle. Sopi oikein hyvin. Unohtui vain reseptistä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s