Say CHEEEEESE!

Tsiiiiis!

Viimeinen lomapäivä ennen  hiihtolomaa. Olikohan tuossa joku kollega laskenut, että seitsemän viikkoa pitäisi jaksaa pakertaa oppilaiden kanssa. Saapa nähdä, mitä tarinoita sitä taas keksii syyksi, miksi ei ota perunaa, leipää tai kastiketta. Taidan käyttää tässä vaiheessa allergiatutkimus-kortin. Tai no, katsotaan mitä sieltä suusta pulpahtaa huomenna ilmoille, kun ensimmäinen tarkkaavainen huomaa, että ope ei täyttänyt lautastaan lautasmallin mukaisesti.

Johan tätä kotiäitiyttä olikin ihan riittävästi. Sana ’loma’ on saanut elämässäni aivan uuden merkityksen lapsen syntymän jälkeen. Huomenna pääsen töihin lepäämään. Saan nauttia siitä tunteesta, että kun sanon hiljaa 18 lasta todistaa minulle, että joku muukin, kun minä kuuli sen. Kun sanon, että olkaas nyt vähän rauhallisemmin, 18 lasta todistaa, että ne olivat ihan tuttuja sanoja, joilla on merkitys. Täällä kotona on vain yksi komenneltava, siis alaikäinen ja hänen kanssaan koulutus on vielä pahasti kesken. Hänellä on vielä sekin etu puolellaan, että ei itse osaa puhua, niin on paljon helpompi esittää tyhmää. Mutta tyhmähän poika ei ole. Se on valitettavankin selvää. Hän on älykäs juonittelija, hurmuri, humoristi ja toisaalta taas hyvinkin suoran toiminnan mies. Suorasta toiminnasta esimerkkinä mainittakoon se, että hän on nyt hoksannut, etten liiemmin pidä paskan hajusta. Niinpä hän onkin pikku aivoissaan keksinyt, mikä on nopein tapa saada äiti aamulla ylös sängystä, jos on päässyt kakka karkaamaan vaippaan. Kannattaa vain olla hiljaa ja siirtyä istumaan äidin naaman päälle. Tuosta hurmuripuolestaan hän taas antaa esimerkin heti, kun kakkavaippa äidin naamalla on tehnyt tehtävänsä ja silmät ovat auki. Poika siirtää ystävällisesti pyllyn pois naamalta, hyppää rintäkehän päälle koko painollaan ja kuin kultakala akvaariossa alkaa lähestyä pusunantotarkoituksessa. Tänä aamuna oli niin pahanhajuinen kakka, että ansaitsin siitä peräti viisi suukkoa, ennen kuin minisalama olikin kadotettu  näköpiiristä vain ilmestyäkseen näkyväksi uudestaan heiluttamassa puhdasta vaippaa kylpyhuoneen ovella. Noustavahan se oli, se nyt on selvä. ”Say cheese!”, kuiskasin itselleni ja raahasin niskavilloista repien ruhoni kylppäriin muistuttaen itseäni siitä, että aamu olisi voinut käynnistyä huomattavasti huonomminkin. Kuten silloin, kun olin erehtynyt nukuttamaan pojan pelkkä vaippa päällään. Kyllähän yksivuotias jo osaa ottaa itseltään herätessään vaipat pois, jos haluaa niistä eroon päästä. Meillä se on todistettu käytännössä. Mitä sen jälkeen tapahtui, on oman mielikuvituksesi varassa. Mutta meillä ei nukuta enää ilman shortseja tai yöasua.

Ja näinkin ruokahaluja herättävän alustuksen kautta päästään syömään. Kuten ehkä joku muistaa, ostin eilen hieman juustoja. Tänään aloin käyttää niitä pois. Tein pääruuan juustosta, jota en ollut koskaan aiemmin maistanut ja jälkiruuan juustosta, jota kohtaan tunnen välillä niin kovia himoja, että joudun lähtemään ABC:lle hyvinkin erikoisina kellonaikoina. Kyseessä ovat raclette-juusto ja leipäjuusto. Raclettesta en tiedä, koska ostin eilen elämäni ensimmäisen pakkauksen, että onko niissä kovastikin laatueroja (varmastikin on), mutta leipäjuustojen suhteen olen harjaantunut aika hyväksi asiantuntijaksi. Tiedoksi kaikille, että sekä kylmänä että lämpimänä nautittuna Riitan Herkun leipäjuusto on ehdottomasti parasta! Siinä on tarpeeksi suolaa eli se maistuu jollekin. Kun olin pieni tyttönen pohjoispohjalainen mummoni teki kotona leipäjuustoa leivinuunissa, mutta se on jätetty tämän vertailun ulkopuolelle, koska sitä ei enää ole saatavilla. Toisaalta kun tekee tämmöistä jälkkäriä, ei ole niin väliä sillä merkillä.

No mitä sitten tein? Raclettesta tein salaatin kyytipojaksi muutaman haarukallisen suolapaloja, jossa kerrostin paprika lohkon päälle kinkkua, salamia, raclettejuustoa, tomaattia, basilikaa, valkosipulia ja mustapippuria. Päälle laitoin kovetterruun tomaattirenkaaseen raaan kananmunan ja ripottelin päälle merisuolaa. Paistoin 200 asteessa, kunnes näytti hyvälle. Eli tälle:

Kananmuna oli juuri sopivaa. Eli siinä ajassa kun raclette sulaa ihanaksi, muna hyytyy tarpeeksi, muttei liikaa. Kun leikkaat herkusta ensimmäisen suupalan, keltuainen alkaa valua kastikkeeksi. Laitoin kaikkea pari kerrosta ja tosiaan päällimmäiseksi sitten vähän isommat tomaatit munalla.

Jälkkäriksi tein yhtä (monista) suosikkijälkiruuistani: leipäjuustoa ja lakkoja kermassa paistettuna❤

Ensin leikataan leipäjuustoa paloiksi sen verran, kun on tarvetta valmistaa. Vaikka olisi isompikin porukka syötettävänä, ei kuitenkaan kannata yhdelle pannulle ängetä hirveästi leipäjuustokuutioita, ettei lopputulos ole mitään mössöä, vaan palaset pysyvät irrallaisina. Kannattaa leikata kerralla suuhun sopivia paloja. Sen jälkeen paistinpannu levylle ja voinokare siihen sulamaan. Kun pannu on kuuma, kaada juustonpalat pannuun. Lisää kuohukermaa niin, että pohja peittyy, vaniljan siemeniä ja ihan pienen pieni ripaus kanelia sekä ehkä puoli teelusikallista hedelmäsokeria per syöjä. Kun kerma alkaa sakeutua ihanaksi vaniljakastikkeeksi ja juusto sulaa, annos on valmis kaadettavaksi lautaselle. Nautitaan lämpimänä, aivan ehdottomasti. Kaikki tämä on tapahtunut niin nopeasti, että voit olla hieman epäuskoinen ja hämmentynyt, mutta vielä enemmän olet, kun maistat tätä herkkua. Jäiset lakat kruunaavat annoksen!

Esimerkkiannoksen tarvemääriä:

PAISTETTU LEIPÄJUUSTO

10 suupalaa leipäjuustoa

1 tl voita

1 dl kermaa

1/4 vaniljatankoa (halkaise ja ota siemenet)

vajaa 1 tl hedelmäsokeria

hyppysellinen kanelia

kyytipojaksi jäisiä tahikka tuoreita lakkoja

 

Ihanaa! Pääsin käyttämään sanaa hyppysellinen! En edes tiedä, mitä se tarkoittaa, mutta oletan, että sitä määrää, jonka laitoin kanelia. Eli siis ihan vähän. Eli jos tää olis drinkkiohje, niin dashin verran😉

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s